Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Δευτέρα 14 Μάρτη και ένα προσκλητήριο αγάπης με έφερε στο όμορφο Σιδηρόκαστρο.
Η πόλη είναι πανέμορφη, στην καλύτερή της ώρα, παραμονές της άνοιξης. Το μάτι μου δε χορταίνει τις ομορφιές του ακριτικού τοπίου. Τα χωράφια τριγύρω καταπράσινα κι ο Στρυμόνας στο βάθος του σερραϊκού κάμπου να σκορπίζει ιριδισμούς…
Πόση χαρά και πόση ανακούφιση! Τι αγαθή συγκυρία!
Ο λόγος της επίσκεψής μου ιερός. Θα συναντήσω, μου είπαν στο τηλέφωνο, τα παιδιά του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλης για να μιλήσουμε για τα βιβλία μου.
Η αγωνία μου μεγάλη, η χαρά της προσμονής κι αυτή. Κάτι μου λέει πως η επίσκεψη αυτή θα είναι μοναδική. Το ένστικτό μου, το ξέρω, δεν κάνει λάθος…
Και ναι…
Τώρα που κάθομαι και τα διηγούμαι μπορώ να επιβεβαιώσω του λόγου του αληθές.
Δεν πρόλαβα να κατέβω από το αυτοκίνητο και το μάτι μου γέμισε χρώματα, επευφημίες και χαμόγελα ήχησαν στα αφτιά μου. Τα παιδιά μαθητές αλλά και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ήταν στο προαύλιο και με περίμεναν. Και όταν η αυλόπορτα άνοιξε για να περάσω, η αγκαλιά μου γέμισε ξαφνικά με αγκαλιές παιδιών.
Τι υποδοχή! Άκρως συγκινητική. Τα μάτια όλων μια ζεστή αγκαλιά, των εκπαιδευτικών στο προαύλιο, του διευθυντή αμέσως μετά, των παιδιών ακόμα περισσότερο. Η χαρά της φιλοξενίας ολοκάθαρη στα πρόσωπά τους.
Και η χαρά αυτή συνεχίστηκε και μέσα στις τάξεις.
Αρχικά με τους μαθητές και μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων, στην αίθουσά τους, όπου ο αυθορμητισμός και η αθωότητα κυριάρχησαν στην κουβέντα μας. Κι έπειτα στην αίθουσα εκδηλώσεων, στην κεντρική εκδήλωση. Από το Σεπτέμβρη ο κύριος Ανδρέας, ο διευθυντής του σχολείου, και οι δάσκαλοί του είχαν μεριμνήσει γι’ αυτή τη γιορτή. Αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» και κατέταξαν το λογοτεχνικό βιβλίο στη θέση που του αξίζει.
Για το βιβλίο αυτό γέμισε και η αίθουσα εκδηλώσεων με μαθητές, τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων. Πρωτεργάτες οι ίδιοι και οι δάσκαλοί τους και ανάμεσά τους, παρόντες, αρκετοί προσκεκλημένοι: ο Σχολικός Σύμβουλος της περιφέρειας, η αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Σιντικής, γονείς από το Σύλλογο Γονέων, οι γονείς των παιδιών.
Η εκδήλωση, οργανωμένη και στην παραμικρή της λεπτομέρεια και καμωμένη με μεράκι, έμπνευση, φαντασία και προπαντός συναίσθημα, μια εκδήλωση που τα είχε όλα και που για το σχολείο αποτελεί πλέον παράδοση, ολοκληρώθηκε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, αφήνοντας σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τις καλύτερες εντυπώσεις κρατάω κι εγώ βαθιά μες στην καρδιά μου, δώρο ανεκτίμητο, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.
Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε, σας ευχαριστώ για τη χαρά και τη συγκίνηση που μου προσφέρατε.
Να είστε πάντα καλά!
Μερκούριος Αυτζής


Δεν υπάρχουν σχόλια: