Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Το 2003 το βιβλίο μου "Η μαμά πάει σχολείο" ήταν στη λίστα των πέντε επικρατέστερων βιβλίων του περιοδικού "Διαβάζω". Φέτος σε μια άλλη λίστα, βραχεία, για το βραβείο αναγνωστών περιλαμβάνεται το βιβλίο "Φτερά από μετάξ¨" της Πασχαλίας Τραυλού. Το βιβλίο είναι καταπληκτικό και ανεπιφύλακτα το ψηφίζω και παρακινώ και το καθένα σας να το διαβάσει και να το ψηφίσει, στέλνοντας μήνυμα ΒΑ 13 στο 54160 από 10 Νοέμβρη μέχρι 7 Δεκέμβρη.
Παρακάτω παραθέτω στοιχεία της Πασχαλίας Τραυλού και του βιβλίου της.


Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ γεννήθηκε το 1970 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Μέχρι τα δεκαοχτώ της έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ελληνική Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή. Τότε έκανε και τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες με μικρά διηγήματα που εκδόθηκαν σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ασχολείται με τη μουσική και τη ζωγραφική και ταξιδεύει συχνά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα πέντε πρώτα μυθιστορήματά της, ΜΕ ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ, ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ, το οποίο θα κυκλοφορήσει και στα τουρκικά, Η ΜΑΤΖΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΥΡΤΑΡΙ και ΦΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ το οποίο είναι υποψήφιο για το "Βραβείο Αναγνωστών 2008".


Το κοινό ψηφίζει για το αγαπημένο μυθιστόρημα της χρονιάς(10 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου). Για τέταρτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν τον λόγο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα. Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου αρχίζει η ψηφοφορία, που θα αναδείξει το «Βραβείο Αναγνωστών 2008», και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.Το «Βραβείο Αναγνωστών» είναι ένα λογοτεχνικό βραβείο που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο βράβευσε την Ευγενία Φακίνου το 2005, τη Ρέα Γαλανάκη το 2006, τον Ανδρέα Μήτσου το 2007. Και φέτος καλείται να ψηφίσει ένα από τα δέκα ελληνικά μυθιστορήματα της «βραχείας λίστας» που κατήρτισαν με την ψήφο τους τα μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από το σύνολο των 150 που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Ανανεωμένος φέτος ο θεσμός του Βραβείου, ανοίγει τα φτερά του για δεύτερη χρονιά σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΡΤ που συνεργάζεται στη διοργάνωση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο τα προτεινόμενα βιβλία και τους συγγραφείς τους μέσα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ. Φέτος, για πρώτη φορά «μπήκαν στο παιχνίδι» οι 150 Λέσχες Ανάγνωσης, ψηφίζοντας για τη «βραχεία λίστα» των 15 βιβλίων (με αλφαβητική σειρά, από το ονοματεπώνυμο κάθε συγγραφέα) από την οποία καλείται να επιλέξει το κοινό:
Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου στις εκδόσεις Μεταίχμιο (στείλτε ΒΑ 1 στο 54160).
Η αηδονόπιτα του Ισίδωρου Ζουργού στις εκδόσεις Πατάκης (στείλτε ΒΑ 2 στο 54160). Ανεπίδοτοι έρωτες του Περικλή Κοροβέση στις εκδόσεις Ηλέκτρα (στείλτε ΒΑ 3 στο 54160).
Η Μαρία των Μογγόλων της Μαριάννας Κορομηλά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 4 στο 54160).
Τι ζητούν οι βάρβαροι του Δημοσθένη Κούρτοβικ στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (στείλτε ΒΑ 5 στο 54160).
Ο τελευταίος Παλαιολόγος του Γιώργου Λεονάρδου στις εκδόσεις Λιβάνη (στείλτε ΒΑ 6 στο 54160).
Αλδεβαράν του Παύλου Μάτεσι στις εκδόσεις Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 7 στο 54160).
Τηλεμάχου Οδύσσεια του Δημήτρη Μίγγα στις εκδόσεις Μεταίχμιο (στείλτε ΒΑ 8 στο 54160).
Όλα σου τα μαθα, μα ξέχασα μια λέξη του Δημήτρη Μπουραντά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 9 στο 54160).
Του φιδιού το γάλα του Γιάννη Ξανθούλη στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (στείλτε ΒΑ 10 στο 54160).
Η Μεγάλη Άμμος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου στις εκδόσεις Κέδρος (στείλτε ΒΑ 11 στο 54160).
Βίλα Κόμπρε του Αλέξη Σταμάτη στις εκδόσεις Καστανιώτη (στείλτε ΒΑ 12 στο 54160).



Φτερά από μετάξι
της Πασχαλίας Τραυλού
στις εκδόσεις Ψυχογιός
(στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)






Ραγδαία επιδείνωση του Θανάση Χειμωνά στις εκδόσεις Πατάκη (στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)και (εκτός συναγωνισμού) Παλιά, πολύ παλιά του Πέτρου Μάρκαρη στις εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Οπως κάθε χρόνο, η επιλογή έγινε από τους τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν από την 1η Οκτωβρίου 2007 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, σύμφωνα με τους καταλόγους που δημοσιεύονται στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (www.biblionet.gr).
Σημείωση: το μυθιστόρημα «Παλιά, πολύ παλιά» του συγγραφέα και προέδρου του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρου Μάρκαρη αναδείχθηκε μεν μεταξύ των 15 επικρατέστερων για το φετινό βραβείο από τις Λέσχες Ανάγνωσης, ωστόσο θα παραμείνει εκτός συναγωνισμού].
Οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν από τις 10 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2008, με sms στο 54160 (χρέωση κανονικού μηνύματος).
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου στην εκπομπή «Έχει Γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά στη ΝΕΤ.
Το «Βραβείο Αναγνωστών» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον Σεπτέμβριο του 2005, με στόχο να δώσει ερεθίσματα στο κοινό για να διαβάσει βιβλία και να προκαλεί συζητήσεις γύρω από αυτά. Εφαρμόστηκε πιλοτικά την πρώτη χρονιά στη περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ την επόμενη χρονιά επεκτάθηκε η συνεργασία σε περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τη δυναμική του. Η ανταπόκριση του κοινού καθιέρωσε τον θεσμό του Βραβείου Αναγνωστών. Πέρσι, ο θεσμός ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 συντονιστείτε στην ΕΡΤ και ψηφίστε.
Πασχαλία καλή επιτυχία!

7 σχόλια:

Πασχαλία Τραυλού είπε...

Ειλικρινά ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και την ανάρτηση. Ομολογώ ότι η συζήτηση που κάναμε στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν από τις πιο ουσιαστικές συζητήσεις που έχω κάνει για το βιβλίο και θα χαρώ να τα ξαναπούμε από κοντά. Με εκτίμηση, Πασχαλία Τραυλού

Maria Tzirita είπε...

Χαίρομαι που βλέπω ότι οι συγγραφείς του Ψυχογιού είμαστε μια οικογένεια και το αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία! Δε σας έχω γνωρίσει προσωπικά, ελπίζω κάποτε να μας δοθεί η ευκαιρία και να σας συγχαρώ για το αξιόλογο έργο σας. Μια ζωή αφιερωμένη στα παιδιά, είναι ζωή ζηλευτή οπωσδήποτε... Να είστε καλά και να προσφέρετε πάντα!

Γιώτα Φώτου είπε...

Επειδή αισθάνομαι ένοχη που δεν είχα δει το ιστολόγιό σου όταν έκανες την ανάρτηση για το καινούριο σου βιβλίο Τα Χριστούγεννα του Αλήτη, σου εύχομαι τώρα καλή επιτυχία. θα το διαβάσω σύντομα. Ευχομαο επίσης και από εδώ καλή επιτυχία στην κ. Τραυλού.

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Πασχαλία... μου επιτρέπεις τον ενικό. Κι εγώ αισθάνομαι το ίδιο. Η συζήτησή μας στη Θεσσαλονίκη μπορεί να ήταν ολιγόλεπτη ήταν όμως ουσιαστική και μεστή. Φυσικά κι εγώ θα χαρώ να τα ξαναπούμε και γιατί όχι, μπορούμε ν' ανοίξουμε ανοιχτό διάλογο γύρω από το βιβλίο γενικά, τον αναγνώστη (μικρό και μεγάλο,)τη λογοτεχνία και εκπαίδευση που θεωρώ ότι ως θέμα μας αφορά, αφού οι περισσότεροι από μας είμαστε γονείς.
Και πάλι καλή επιτυχία!
Μερκούρης

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Κυρία Τζιρίτα ο όρος οικογένεια συνάδει με τους όρους οίκος(σπίτι), οικοδεσπότης και στην περίπτωση τη δική μας ο οικοδεσπότης είναι ο Κύριος που διαμορφώνει το κλίμα. Νομίζω πως όλοι μας, όσοι συνεργαζόμαστε με το συγκεκριμένο εκδ. οίκο, αν και δε γνωριζόμαστε οι περισσότεροι, νιώθουμε λες κι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Σίγουρα λοιπόν θα μας δοθεί κάποια στιγμή να γνωριστούμε κι από κοντά και να τα πούμε.
Πρέπει στο σημείο αυτό να σ' ευχαριστήσω για τα επαινετικά σου λόγια αλλά και για το γεγονός της επίσκεψής σου στο ιστολόγιό μου.
Προσωπικά θεωρώ -το πιστεύω ακράδαντα αυτό- ότι η λογοτεχνία είναι μία κι ο τρόπος προσέγγισης και απόδοσης - επεξεργασίας των θεμάτων είναι που διαφέρει και τις κατηγοριοποιεί σε λογοτεχνία ενηλίκων και λογοτεχνία για παιδιά. Ανοιχτή λοιπόν η πρόσκληση για έναν επικοδομητικό ουσιαστικό διάλογο γύρω από τη λογοτεχνία που να συμπαρασύρει και πολλούς άλλους να εκφραστούν πέρα από τα τετριμένα.
Προκαταβολικά χαίρομαι που τα είπαμε, καλή συνέχεια στο προσωπικό σας δημιουργικό έργο και θα χαρώ αυτό το μήνυμα να γίνει η αφορμή για το διάλογο που υπαινίχτηκα παραπάνω.
Με εκτίμηση!
Μερκούρης

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Γιώτα καλησπέρα! Δεν υπάρχει θέμα συγγνώμης, απεναντίας σ' ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στο ιστολόγιό μου. Η αλήθεια είναι ότι τα διάφορα που τρέχουν δε μ' αφήνουν να αφιερώνω πολύ χρόνο σ' αυτό. Κι όπως θα διαπίστωσες, οι αναρτήσεις μου δεν είναι συχνές, κυρίως κάθομαι να γράψω όταν έχω κάτι ουσιαστικό να πω.
Φυσικά η πρόσκληση που απηύθυνα στις κυρίες Τραυλού και Τζιρίτα αφορά κι εσένα και θα χαρώ να ανταλλάσσουμε στο εξής απόψεις γύρω από τα θέματα που μας ενδιαφέρουν...
Θα χαρώ να μου πεις την άποψή σου για το νέο μου βιβλίο Τα Χριστούγεννα του Αλήτη...
Και πάλι καλή επιτυχία στην Πασχαλία!
Με εκτίμηση
Μερκούρης

Ανώνυμος είπε...

According to the British tradition, the best man bears the duty of guarding the two wedding rings until the ceremony. pandora bangles The married couple declares their commitment to each other by wearing the ring after the official wedding ceremony.
cheap pandora bangles It is however known to all that the wedding ring is worn on the ring finger, but on which hand, depends on the place where the couple belongs. pandora necklace As for example in western countries it is worn on the left hand, whereas in countries like Russia, Germany, Bulgaria and others it is pandora necklace silver the custom to wear it on the right hand ring finger.